Fb Lyme Nederland 

Nieuwsbrieven online 
Home 
Wie is Hyacintha 
Healing & Consulten 
Contact 
Claritasshop 
Agenda 
Bibliotheek 
Lyme 
Informatie 
Gratis Opnamen 
IT-Beurs Claritas-header
Lyme pagina


Informatie

Mijn Lyme Ebook
Mijn visie op lyme en de wijze waarop je lyme het beste kunt behandelen hebben we nu in een Ebook vastgelegd.


Mijn bevindingen en alle verwijzingen naar wetenschappelijke artikelen:
Lyme-de-stand-van-zaken

Publicaties
Spiegelbeeld - Artikelen
Nov. 2015: Het geheim van Lyme - Deel 1
Dec. 2015: Het geheim van Lyme - Deel 2
Feb. 2016: Het geheim van Lyme - Deel 3

Onkruid - Artikel
Waarin een van mijn cliënten uitgebreid haar ervaring met het protocol vertelt: Artikel Onkruid

Powerpoint Presentatie
Hier zijn enkele van mijn powerpoint slides van mijn presentatie/lezing over lyme.
Klik op de afbeelding voor vergroting. Klik nog een keer om terug te keren naar het overzicht.
 • Holder  Agenda 2018
  Voor mensen in de gezondheidszorg, zoals Therapeuten, Artsen, Masseurs, etc.

  Data:
  19 & 20 maart 2018 10:00 - 18:00 uur
  9 & 10 april 2018 10:00 - 18:00 uur

  Locatie:
  De Goede Herderskerk
  Asselsestraat 199
  7312 CS Apeldoorn

  Klik HIER voor meer info  Webinarserie

  Ik heb een lymewebinarserie gegeven en bied de opname van het eerste webinar (zie ook hierboven) aan omdat de info zo belangrijk is. Ja Lyme. Alweer lyme... altijd Hyacintha met haar lyme... En als je denkt dat het jou niet aangaat omdat je toch geen lyme hebt, nodig ik je uit om er toch even naar te kijken en luisteren.
  Want het probleem met lyme is dat je het niet herkent als je het niet kent.
  Het is werkelijk epidemisch. 90% van de clienten in mijn praktijk op dit moment hebben lyme. Ja natuurlijk komt het ook omdat zij mij weten te vinden, maar er zijn net zoveel mensen die totaal onwetend zijn dat alle vage chronische klachten weleens lyme zou kunnen zijn.
  Je hoeft ook NOOIT een tekenbeet te hebben gehad om toch lyme te hebben.
  Dus neem even de tijd en kijk en luister naar mijn webinar.
  Er zijn ook zoveel misverstanden, zoveel mensen lijden onnodig omdat men niet weet wat wat ze hebben of hoe ze het beste behandelt kunnen worden.
  En er is niet één weg of één oplossing. Maar het is belangrijk te weten hoe lyme zich gedraagt en wat het doet om zo samen tot een beter oplossing te kunnen komen.
  Link: https://www.youtube.com/watch?v=AUnNySDPbAE


  Lyme Platform
  Een groep therapeuten die opleidingen bij mij hebben gedaan en die ieder hun specialiteit hebben, heeft samen met mij het Lyme Platform Twit opgezet, waar een heleboel info over Lyme te vinden is.


  Lyme de misleider en wakker-maker van onze tijd!
  Veel (chronische) vermoeidheidsklachten, burn-out, stress, lusteloosheid, concentratieverlies, spier- en gewrichtsproblemen, spijsverterings- en darmstoornissen, allergieën, huidklachten, PMS/overgangsklachten, emotionele stoornissen hebben als basis vaak Lyme.
  Veel mensen en therapeuten onderschatten het epidemische karakter van Lyme. Mijn inschatting is dat tussen 70% tot 80% van de mensen met onverklaarbare en veelal chronische ziektesymptomen, besmet zijn met Lyme. Er zijn veel misvattingen en misverstanden over hoe je lyme kunt oplopen (zeker niet alleen door de bekende tekenbeet met de "erythema migrant" of wel de rode ring of plek.) Je kunt lyme ook van een besmet vlooienbeet oplopen, van muggen, dazen, van bloedtransfusies, speeksel en het is seksueel overdraagbaar.

  De reguliere diagnose voor Lyme blijkt ontoereikend, omdat Lyme zich vermomd en verstopt. Vaak wordt lyme ook in de alternatieve geneeskunde niet ontdekt, herkent of erkent. Dit komt doordat men eigenlijk niet echt weet hoe Lyme zich gedraagt en ontwikkelt.

  Als medisch helderziende heb ik uitgebreid onderzoek gedaan naar Lyme en de symptomen, o.a. doordat ik zelf de ziekte van Lyme heb ervaren met alle gevolgen van dien.
  Ik heb ontdekt dat Lyme zich op een slimme wijze vermomt door DNA te kopiëren.
  Wanneer je weet hoe dit werkt, dan begrijp je soms ook waarom je hele vreemde uitslagen krijgt via testen of bijv. met een bio-resonantie apparaat en waarom bloedonderzoek niet betrouwbaar is. Daarnaast wordt de ernst ervan vaak onderschat, en het immense spectrum aan symptomen niet gekoppeld aan lyme.

  Ik heb een Lymeprotocol ontwikkeld met een waaier aan frequentie-middelen die bedoelt zijn Lyme te ontmantelen en op te lossen. Het is vooral belangrijk Lyme, met zijn eigen werkwijze te verslaan, op een slinkse wijze zonder dat de Borrelia weet dat het aangevallen wordt. Zo blijft de schade beperkt, want wanneer men bij "oude" of "chronische lyme" behandeld wordt met antibioticum of iets dergelijks, beschermt en verstopt de Borelia zich en zie je vaak dat men uiteindelijk nog zieker wordt.

  Wanneer je begrijpt hoe Lyme zich gedraagt en waarom iemand bepaalde symptomen vertoont, kun je daar ook beter mee omgaan en begrijp je welke therapieën nuttig zijn en welke niet.

  Lyme is de grote 'misleider'. Het fopt en misleidt het immuunsysteem.
  Het is tevens ook een grote ‘wakkermaker’ op allerlei manieren. Bijv.: het dwingt de persoon met lyme bewuster te worden van wat hij/zij eet, van straling, van toxines, enz..
  De wetenschap zal echt ook “holistisch" moeten gaan onderzoeken willen zij echt begrijpen hoe lyme werkt, want in vitro (onder de microscoop) zal men NOOIT kunnen ontdekken hoe lyme zich gedraagt . Om het op te lossen dient men uiteindelijk holistisch te kijken naar de mens in samenhang met de lyme bacterie en alle co-infecties enz.. Het zal een nieuwe manier van werken afdwingen van de medische wereld en hen uit de "hokjes geest" lokken om de mens als geheel te gaan benaderen.


  Lyme Checklist Engelse versie
  Hier is de orginele Engelse hele uitgebreide checklijst om te kijken in welke mate jouw symptomen overeenkomen met de symptomen van Lyme: Why can't I get better? Soliving the mystery of Lyme and chronic disease.
  By RICHARD I. HOROWITZ,MD


  Lyme Checklist Nederlandse versie
  Hier is de Nederlandse vertaling van de vragen-/scorelijst die in de Engelse checklijst staat om te kijken in welke mate jouw symptomen overeenkomen met de symptomen van Lyme: Waarom wordt ik niet beter? - vragen-/score lijst
  En hier de vertaling van 2 blz. die wat extra uitleg geven: Vertaling van blz 23-24 uit de Engelse versie  Feedback van cliënten

  Houd vol! Het is een langdurig traject maar het is het absoluut waard!
  Na 2 maanden de korreltjes van Hyacintha te hebben geslikt schreef ik een korte review met daarin een juichend HOERA!
  Ik voelde me fantastisch, heel veel klachten waren verdwenen of drastisch verminderd, mijn levensenergie was terug.
  Na 6 maanden begonnen de klachten geleidelijk aan weer terug te komen, ik voelde me teleurgesteld en ik begon mijn vertrouwen in de werking van de korreltjes te verliezen.
  Ik vertelde mijn teleurstellende ervaring aan Hyacintha en zij drukte me op het hart om vooral niet op te geven, vol te houden en door te gaan met het slikken van de korreltjes.
  Het was bijna een doorgaan tegen mijn eigen gevoel in want ik was er eigenlijk al min of meer van overtuigd dat doorgaan geen zin had, maar er was ook iets in mij dat het gewoon nog niet wilde opgeven.
  Ik ben doorgegaan met de korreltjes.
  En het resultaat is verbluffend!
  Ik slik de korreltjes nu 11 maanden.
  De inzinking die er halverwege was is weer volledig verdwenen, ik voel me beter, blijer en gezonder dan ik me in jaren heb gevoeld!
  Ik zorg op alle andere manieren voor een optimale gezondheid, via mijn voeding, beweging, meditatie, enzovoort.
  Ik ben er echter zeker van dat de korreltjes van Hyacintha een fantastische bijdrage hebben geleverd aan mijn welzijn!
  Het traject van Hyacintha's protocol is lang, soms heb je zin om er mee te stoppen, dan slaat de moedeloosheid toe en lijkt het zinloos om door te gaan, daarom zou ik hier tegen iedereen willen zeggen: houd vol !
  Het is een langdurig traject maar het is het absoluut waard!
  Amieke


  HOI HOI
  Heel eventjes een groot HOERA voor jou, Hyacintha.
  Ik slik inmiddels twee maanden je korrels en ik voel me waanzinnig goed!!!
  DANK DANK DANK
  Ik hou van je!!! :-)

  Blije groet van Amieke


  Boeiend wat de medicijnen doen
  Ik ben je heel dankbaar voor het lyme protocol, het is zo'n ondersteuning van alle processen in deze tijd. We merken allemaal verandering en beginnen ons echt beter te voelen. Wezenlijke dingen veranderen, het wordt weer lichter en makkelijker allemaal.

  Het is zo boeiend wat de medicijnen doen.
  De eerste dagen voelde ik een grote lichtbol rond mijn hart, ik voelde hoe de hoge frequenties in mijn systeem zijn ook al zijn er ook nog lagere.

  Daarna kwam er echt een boel oude zut omhoog. Het is alsof al die oude patronen die niet meer dienen en een lage frequentie hebben zichtbaar werden en niet langer onderdrukt kunnen worden.
  Het fijne is dat het ook vrij makkelijk lukt ze te transformeren.
  Mijn man is als een blad aan de boom aan het omkeren. Ik weet weer waarom ik met hem getrouwd ben en we samen kinderen hebben. Hij is echt diep gegaan en het is zo fijn om hem weer naast mij te voelen.
  Liefs, L.


  We hebben geen actieve Lyme meer!
  Na 11 maanden trouw iedere dag alle preparaten genomen te hebben, die Hyacintha mijn man en mij voorgeschreven had, is het zover. We hebben geen actieve Lyme meer.

  Twee jaar geleden werd ik voor de tweede keer in vijf jaar erg ziek. Na weer een middenoorontsteking, met wekenlange doofheid, moeheid etc, voelde ik me weer helemaal niet mezelf.
  Na een jaar voelde ik me nog steeds ziek, totdat mijn vriendin zei dat ik Hyacintha moest bellen.
  Na een minuut met haar aan de telefoon gezeten te hebben zei zij dat ik Lyme had, waarschijnlijk al heel lang, mijn man had het ook (maar niet zo erg). Ik wist meteen dat ze gelijk had, ook al hadden andere alternatieve genezers gezegd dat het geen Lyme was.

  Ik voel me nu O zo veel beter dan een jaar geleden, meer energie, niet constant van de ene virus na de ander virus, geen constante oorpijn meer (wat een zaligheid).
  Mijn man voelt zich ook stukken beter.
  Mijn gezondheid is nog niet 100% maar ik heb het gevoel dat ik nu weer in de opbouw zit ipv de afbouw.
  Geweldig! Dank je Hyacintha voor je liefdevolle zorgen, je bent een engel!  Me echt veel beter voel We zijn hier met het hele gezin al ruim 5 weken met het protocol bezig. Ik slik ook al die voedingssupplementen en moet zeggen dat ik me echt veel beter voel. De hormonale schommeling is veel minder, niet meer van die angstgevoelens en mijn hoofd gaat er niet meer met me vandoor. Het loopt, ondanks dat we nu alweer 3 weken aan het kwakkelen zijn met virusjes met z'n vieren en mijn zoontje nog steeds voor geen meter doorslaapt, best wel soepel. :)


  Weer de oude na innemen korrels
  Ik kampte al een hele lange tijd met allerlei vage klachten:
  Hoofdpijn, concentratieproblemen, misselijkheid, vermoeidheid, lusteloosheid en allergieën. Ik had al van alles geprobeerd, maar de klachten werden alleen maar erger.

  Ben toen bij verschillende alternatieve genezers geweest, zij dachten dat het een burnout/voorhoofdsholte ontsteking was.

  Via via kwam ik op een gegeven moment in contact met Hyacintha. Zei vertelde mij dat ik lyme had en ook mijn man en zoon. Maar ik het ergste. En dat ze hiervoor korrels had.
  In eerste instantie was ik sceptisch, maar besloot toch de korrels te nemen (samen met mijn zoon en man). Na een paar weken merkten we verandering, we waren minder moe en mijn zoon had ook minder last van concentratieproblemen. Vooral ik merkte het verschil heel erg. Mijn misselijkheid en hoofdpijn waren weg en ik had weer energie.

  Nu een dik half jaar later zijn we weer de oude, zelfs mijn allergieën zijn weg!!!!
  Hyacintha super bedankt!!!”  Effect protocol
  En wat de symptomen betreft sinds het gebruik van het protocol: frissere geest, de ontstekingen zijn beter. Ik heb nog wel wat last van slijmen. Meer energie en ik kan meer aan. Minder spierspanning. De kynesiste voelt hoe het beter gaat met mijn maag, keel, hart en hoe alles goed stroomt. Nog wel een onbalans tussen links en rechts want ik heb mij heel veel jaren sterk moeten houden en uitgeput voortgesleept. Dus veel blokkades op mijn spieren en gewrichten. Daar is nog wel wat werk aan. Heb de laatste tijd voze vingertoppen aan mijn rechterhand. Vooral tijdens het slapen.

  Ik heb trouwens geen verkoudheid of strottenhoofd ontsteking gehad en in mijn dichte omgeving waren er verschillende personen die daar mee rondliepen. De uitslag aan mijn voet is zo goed als weg. En hier kan ik nog meegeven dat de reden dat het zo lang duurde voor het weg ging te maken had met het verkeerd innemen van het protocol. Ik was vergeten te starten met de korrels die op virussen en bacteriën werken. Ik was al zes weken bezig met er Goudsbloem zalf op te smeren maar dan kwam het op andere plaatsen weer naar boven. En drie dagen nadat ik met de 'gemiste' korrels startte trok het weg.
  Ik voel mij niet enkel lichamelijk sterker maar omwille van de korrels durf ik nu aan trauma's werken die hun sporen diep in mijn fysiek hebben achtergelaten. Dit is wel een onbewust gebeuren maar ik voel het en merk het aan wat zich aan dient. Alsof het geestelijke zich nu ondersteunt weet door het lichaam en andersom. En voordien konden bepaalde thema's gewoon niet aan bod komen omdat mijn lichaam het zou kunnen begeven. Ik was dus veel meer geestelijk bezig en haalde de energie ergens anders. Maar was die energie ook weer vlug kwijt. Dus ik werd daar echt wel hopeloos van. Dit is nu omgezet naar 'hoopvol'.
  Ik zit weer in een heel moeilijke situatie maar kan het toch wel aan. Alhoewel het op het randje is. Hier krijg ik een gevoel bij dat er op veel ruimer vlak, spiritueel, ook iets aan het veranderen is.  Verbetering symptomen sinds het gebruik van het protocol
  En wat de symptomen betreft sinds het gebruik van het protocol; frissere geest, de ontstekingen zijn beter. Ik heb nog wel wat last van slijmen. Meer energie en ik kan meer aan. Minder spierspanning. De kynesiste voelt hoe het beter gaat met mijn maag, keel, hart en hoe alles goed stroomt. Nog wel een onbalans tussen links en rechts want ik heb mij heel veel jaren sterk moeten houden en uitgeput voortgesleept. Dus veel blokkades op mijn spieren en gewrichten. Daar is nog wel wat werk aan. Heb de laatste tijd voze vingertoppen aan mijn rechterhand. Vooral tijdens het slapen.

  Ik heb trouwens geen verkoudheid of strottenhoofd ontsteking gehad en in mijn dichte omgeving waren er verschillende personen die daar mee rondliepen. De uitslag aan mijn voet is zo goed als weg. En hier kan ik nog meegeven dat de reden dat het zo lang duurde voor het weg ging te maken had met het verkeerd innemen van het protocol. Ik was vergeten te starten met de korrels die op virussen en bacteriën werken. Ik was al zes weken bezig met er Goudsbloem zalf op te smeren maar dan kwam het op andere plaatsen weer naar boven. En drie dagen nadat ik met de ‘gemiste’ korrels startte trok het weg.
  Ik voel mij niet enkel lichamelijk sterker maar omwille van de korrels durf ik nu aan trauma's werken die hun sporen diep in mijn fysiek hebben achtergelaten. Dit is wel een onbewust gebeuren maar ik voel het en merk het aan wat zich aan dient. Alsof het geestelijke zich nu ondersteunt weet door het lichaam en andersom. En voordien konden bepaalde thema's gewoon niet aan bod komen omdat mijn lichaam het zou kunnen begeven. Ik was dus veel meer geestelijk bezig en haalde de energie ergens anders. Maar was die energie ook weer vlug kwijt. Dus ik werd daar echt wel hopeloos van. Dit is nu omgezet naar 'hoopvol'.

  Ik zit weer in een heel moeilijke situatie maar kan het toch wel aan. Alhoewel het op het randje is. Hier krijg ik een gevoel bij dat er op veel ruimer vlak, spiritueel, ook iets aan het veranderen is.
  Mijn inzichten in Lyme
  Doordat ik nu zelf Lyme heb, ben ik me gaan verdiepen in Lyme en vind dat een hele boel "vage" klachten daar wel onder vallen. Ook begrijp ik dat veel mensen Lyme hebben maar dat dit niet herkend wordt.
  Vandaar dat ik hier op deze pagina wat inzichten wil delen, in de hoop dat het helpt voor mensen met bijv. vage klachten, om te herkennen dat het Lyme is. Dat scheelt een hoop, want dan kun je gericht gaan behandelen.
  Daarnaast ben ik bezig om mijn diepgaande inzichten te bundelenen tot o.a. een boekwerk en mediamateriaal.  Hoe ontstaat Lyme?
  Lyme wordt veroorzaakt door een besmette teek. Elke besmette teek kan Lyme veroorzaken, ook een nymf (heel klein, nog veel kleiner dan een speldenkopje). Daarom wordt het ook vaak niet ontdekt.

  Een teek zit in grassen en struiken, laat zich dan vallen op iets wat warmte uitstraalt, dus muis, vos, hert, koe, hond of de mens die voorbij komt.

  Alleen de teken die besmet zijn kunnen Lyme overdragen. Op de waddeneilanden is 100 % van de teken besmet, op de Veluwe ca 40 %.
  Slechts ¼ van de mensen krijgt een rode kring, deze kan ook op een andere plaats zitten dan waar de beet heeft plaatsgevonden.
  Dus, je kunt nog steeds besmet zijn met Lyme ook al heb je nooit een rode vlek of teek opgemerkt.


  rode vlekken

  1975 eerste grote uitbraak in het plaatje Lyme (V.S.):
  Mensen kregen vlekken, koorts en aanhoudende reumatische klachten

  Er zijn veel borreliastammen, maar 3 ervan schijnen mensen ziek te maken:
  B. Burgdorferii
  B. Garnii
  B. Afzelii

  De bacterie is een broertje van de veroorzaker van Syfilis
  Alleen de teken die besmet zijn kunnen Lyme overdragen.

  Behalve via een teek, kun je ook op een andere manieren besmet raken:
  ⋅ Bloedtransfusie (1 zak bloed is afkomstig van 5 mensen, bloed wordt niet gescreend op Lyme.!)
  ⋅ naar foetus via de placenta (wiegendood!) Ook Lyme miasma bestaat al.
  ⋅ borstvoeding
  ⋅ geslachtsgemeenschap
  ⋅ ongepasteuriseerde melk (besmette koe)
  ⋅ voedsel (rauw vlees!)
  ⋅ zelf geloof ik dat je het ook via een vlooienbeet kan oplopen doordat de kat of rode vlekken hond drager is

  De verschillende stadia van een Spirocheet:
  De inactieve vorm of cystevorm houdt zich verscholen. Wanneer de actieve vorm optreedt, vormt zich uit de cyste een spirocheet. Deze heeft een voorkeur voor slecht doorbloed weefsel en een anaeroob milieu. De borrelia is bestand tegen hele hoge temperaturen.

  ontwikkeling lyme  Symptomen:
  Lyme is een imitator van vele ziekten: MS, ALS, Parkinson, Alzheimer, fibromyalgie, kanker (in kern van kankergezwel is vaak Borrelia te vinden), autoimmuunziekten (in totaal meer dan 300 aandoeningen!).
  Heeft ook een voorkeur voor vettig weefsel van de zenuwen (myelineschede), hersenen waar het zich nestelt. Ook zijn ze veel in de lever te vinden.
  Ook geleidingsstoornissen van het hart zoals hartkloppingen kunnen veroorzaakt worden door Lyme (besmetting).

  Verscheidenheid van Lyme symptomen
  In het geval van een infectie met de Borrelia bacterie (via een tekenbeet) kan een rode plek ontstaan op de plek van de beet. Deze plek kan dagen of weken na de beet tevoorschijn komen; geleidelijk neemt de omvang toe en vaak ontstaat in het midden een duidelijk ringachtige plek. Deze vorm wordt erythema migrans (EM) genoemd. De EM heeft niet altijd de zelfde vorm en in sommige gevallen ontwikkelen mensen meerdere EM op verschillende plaatsen.

  LET OP: niet iedereen die geïnfecteerd raakt heeft een EM.

  Vaak treden enige tijd na de beet griepachtige symptomen op zoals hoofdpijn, stijve nek, koorts, spierpijn en vermoeidheid. Deze symptomen kunnen ook na enige tijd weer verdwijnen. Als de Lyme bacterie door het lichaam is verspreid kunnen verschillende symptomen optreden.

  Lyme is een multi-systeem ziekte en kan tot verschillende symptomen leiden zoals: neurologische (zenuwstelsel), dermatologische (huid), reumatische (spieren en gewrichten), hart, oren, ogen en psychische. Dat is de reden dat Lyme zo veel verschillende symptomen kan veroorzaken en moeilijk te herkennen is.

  Hier wat plaatjes van symptomen die je niet zo gauw zou relateren aan Lyme.
  schilferen voeten teennagel pijnpunten benen handen2 handen  Bloedonderzoek:
  Hiervoor worden meestal de Elisa test en de Western Blot gebruikt. Deze is bij 50-60% van de lyme patiënten negatief. Vooral bij de mensen die er het ergst aan toe zijn, is de test negatief. Dit komt omdat Borrelia het afweersysteem onderdrukt, waardoor het lichaam niet meer goed in staat is antistoffen te maken. Er worden dan te weinig antistoffen gevonden en de test is negatief. Antistoffen kunnen ook pas 4 weken na besmetting gevonden worden in het bloed.

  Waar je bloed kan laten testen:
  Boulderdiagnostics (Eng)
  Het kan ook in Nijmegen maar niet zo makkelijk helaas!
  UMCN (NL)
  Prohealth (NL)

  Levend bloed analyse wordt regulier niet erkend. Hiermee kunnen de spirocheten in de bloedcellen zichtbaar gemaakt worden mbv een donkerveldmicroscoop. In de rustvorm (cystevorm) is Lyme niet aantoonbaar met levend bloed analyse.
  Wanneer het immuunsysteem gestimuleerd wordt, komt het regelmatig voor dat de test ineens wel positief is.  Co-infecties
  Bij Lyme is er vaak sprake van co-infecties, ongeveer in de helft van de gevallen. Ook kunnen deze infecties voorkomen zonder dat er sprake is van een actieve borrelia.
  Deze kunnen veroorzaakt worden door:
  babesia protozo
  ehrlichia bacterie
  bartonella
  rickettsia
  mycoplasma (Lvorm)
  virussen (o.a. CMV, cytomegalievirus of EBV, eppstein barr virus)
  Voor deze co-infecties zijn aparte bloedtesten
  Vergelijkingstabel van Lyme en co-infecties Symptomen

  Klik op het plaatje om naar de webpagina te gaan voor een heel uitgebreide vergelijkingstabel met de mogelijkheid om het in het Nederlands te zien met de aanwezige Google translate.  Stadia van Lyme
  Meestal wordt Lyme in drie stadia ingedeeld, elk stadium heeft specifieke symptomen. Deze indeling moet gezien worden als een model waar de werkelijkheid vaak van afwijkt. Per persoon kan de loop van Lyme enorm verschillend zijn.

  Met stadium 1
  wordt meestal de vroege Lyme ziekte aangeduid met een plaatselijke infectie op de plek van de tekenbeet (een erythema migrans), alhoewel in principe de spirocheten de ziekte snel door het lichaam kunnen verspreiden.
  Periode: 5–21 dagen. In deze fase kan een AntiBioticum (AB) goede diensten bewijzen, bijv. 2 x d. 14–21 dagen. Deze AB dringt goed in het weefsel door en heeft de eerste 14 dagen effect op de spirocheetvorm. Daarna heeft de spirocheet de celwand van de bloedcel doorboort en zit in de cel. AB grijpt aan op de celwand, dus heeft dan geen effect meer omdat de spirocheet binnen in de cel zit.

  Met stadium 2
  wordt het volgende stadium aangeduid waarbij de spirocheten zich door het lichaam hebben verspreid. Daarom wordt dit tweede stadium ook wel de verspreide Lyme ziekte genoemd.
  Periode: 3–6 maanden

  Met stadium 3
  wordt meestal de chronische en het late stadium van Lyme bedoeld. (Dit betekend dat sommige mensen dit als een onbehandelde Lyme ziekte zien en de chronische vorm als een behandelde vorm zien waarbij de Borrelia bacterie niet vernietigd is en nog steeds symptomen veroorzaakt.)
  Periode: na 12 maanden

  Een mogelijk 4e stadium
  kan aan deze lijst worden toegevoegd: het post Lyme syndroom. Er is een theorie dat de Borrelia-bacterie een vorm van auto-immuun ziekte kan veroorzaken.  Het Dr. Lee Cowden protocol
  Het Cowden protocol is ontwikkeld door Dr. Lee Cowden. Het is een protocol om chronische ziekten en de Lyme bacterie "Borrelia" en haar co-infecties aan te pakken en tot genezing te komen.
  Hier een samenvatting (Pdf in En) hiervan.
  Lees meer op de Engelse site Bionatus van Nutramedix

  En op deze website vind je nog verschillende andere protocollen.  Referenties

  Boeiend Artikel (PDF) over Lyme. In het Nederlands van Desirée Rövers
  -------------------------
  ADVANCED TOPICS IN LYME DISEASE, DIAGNOSTIC HINTS AND TREATMENT GUIDELINES FOR LYME AND OTHER TICK BORNE ILLNESSES [PDF] - Dr. Joseph J. Burrascano, MD.
  -------------------------
  Voor medische literatuur die de symptomen van Lyme documenteert, ga naar www.lymeinfo.net and choose the PDF "Symptoms".
  Feder, Johnson, et al. A Critical Appraisal of "Chronic Lyme Disease". N Engl J Med. 2007 Oct 4;357(14):1422-30.
  -------------------------
  Lyme and ACA - The "Herx Ras"
  (Over een symptoom dat indicatie is van chronische Lyme; met veel foto's.) Acrodermatitis chronica atrophicans, (quite a mouthful huh?), or ACA, is a skin rash that is indicative of chronic Lyme. Read more here
  -------------------------
  Selbsthilfe Baklayan - Results of treating intracellular infestation by Borrelia and other micro-organisms - Alan E. Baklayan
  Borrelia infection was originally regarded as an extremely rare disease caused by the spirochetes of Borrelia burgdorferi. It was thought, 30 years ago, that being bitten by a tick which was itself infected with spirochetes was the only transmission route. Professor of Biology and author of the book..lees hier verder
  -------------------------
  Natuurlijke behandeling
  Hier een link naar een (Engelstalig)artikel met veel info over ook het behandelen van Lyme op een natuurlijke manier: www.cindeegardner.com
  -------------------------
  Nog een Engels artikel
  Heal the hormones to heal from Lyme disease.
  -------------------------
  Informatie over de statistieken van Lyme van Mercola: "Prevalence of Lyme Disease in the US Is 10-Times Higher Than Previously Reported".
  Yolanda's strijd tegen de ziekte van Lyme (2013)
  Ex-topmodel Yolanda Foster getuigt over haar strijd tegen de ziekte van Lyme. Ze onderging o.a. 90 dagen antibiotica intraveneus, maar dat was niet voldoende om te herstellen. Op het einde van deze reportage wordt ook een toelichting gegeven door de Belgische Professor Kenny De Meirleir. Een deel van de ME/CVS patiënten lijdt in werkelijkheid aan de ziekte van Lyme, al wordt deze diagnose slechts zelden gesteld. Deze vaak voorkomende misdiagnose is een rechtstreeks gevolg van het niet (onder)kennen van Lyme door vele artsen. De diagnose wordt daarbij ook nog bemoeilijkt door het ontbreken van een sluitende Lyme-test. In de beginfase van de ziekte is de bacterie nog makkelijk op te sporen in het bloed, maar heel snel trekt ze zich terug in de weefsels en kapselt ze zich in. Sporen van de bacterie zijn vanaf dan heel moeilijk te vinden via standaard bloedonderzoeken.
  Opname van het programma Radar over de Ziekte van Lyme
  Introduction To Lyme Disease - Dr. Risk, Lyme Specialist (En)
  Lyme Disease - Dr Phil (En)
  Dr. Phil achter de schermen na afloop van het programma.
  He talks about why persistent Lyme Disease is being undiagnosed (En)
  Dr. Eva Sapi - Bacterial Biofilms and Lyme Disease (En)
  She is credited with being the first researcher to demonstrate that Lyme spirochetes can actually create their own complex biofilm community to survive indefinitely within their hosts: both human and animal.  Link: Interview met Dr. Dietrich Klinghardt, MD, PhD op Mercola (Engelstalig)


  Why is Lyme Disease Not JUST a Tick-Borne Disease Any More?
  "Under Our Skin"(Engelstalig). Dit is de trailer van nog geen 4 min van de oorspronkelijke 70 min durende docu. Hierin zit een overview van een DEEL van de symptomen van Lyme.

  Hier de link naar de officiële en complete documentaire van "Under our Skin"
  Jonge man vertelt welke symptomen hij had en de weg die hij bewandeld heeft (Engelstalig)
  Weer andere symptomen van Lyme in Europa (Engelstalig)
  Expert in Lyme Disease vertelt, Deel 1 (Engelstalig)


  Expert in Lyme Disease vertelt, Deel 2 (Engelstalig)


  Expert in Lyme Disease vertelt, Deel 3 (Engelstalig)